Werk aantoonbaar veilig in de elektrotechniek na het behalen van jouw Stipel-persoonscertificering! Stipel is een onafhankelijke stichting die de landelijke standaard vormt voor veiligheid op het gebied van energietechniek. Inmiddels is Stipel uitgegroeid tot hét keurmerk voor veiligheid in de energiesector.
De inhoud van reguliere NEN-3140 examens, toetsen ook of er voldoende kennis is over NEN 3140, maar zijn niet gebonden aan landelijke eisen. Daarmee kunnen examens onderling van elkaar verschillen. Stipel-examens leggen de lat hoger dan reguliere NEN 3140-examens. De kennis die je moet opdoen voor het Stipel-examen is breder dan bij reguliere examens. Vakmensen die het Stipel-examen afleggen, worden geacht complexe veiligheidseisen te begrijpen die verder rijken dan kennis van de norm NEN-3140.
Let op: Per 1 januari 2025 voert Stipel een nieuw werkgebied- en sterrensysteem in. Voor de elektrotechnici die werken volgens de normen NEN 3140 (laagspanning) en NEN 3840 (hoogspanning) verandert de certificering. Het nieuwe systeem vervangt het oude Stipel schema.
Wat houdt het werkgebiedensysteem in?
Het vernieuwde Stipel-werkgebiedensysteem, dat vanaf 1 januari 2025 van kracht is, is een geactualiseerd certificatieschema dat aansluit bij de NEN 3140- en NEN 3840-normen. Dit systeem introduceert diverse wijzigingen in de certificeringen:
Certificaten die uitsluitend gericht waren op hoogspanning komen te vervallen
De benamingen van bestaande certificaten worden aangepast
Er wordt een extra profiel toegevoegd voor Vakbekwaam Persoon Laagspanning
Het profiel Voldoende Onderrichte Persoon (VOP) volgens Stipel wordt niet langer aangeboden
Met deze wijzigingen wil Stipel de certificeringen beter afstemmen op de praktijk en de veiligheid binnen de elektrotechnische sector verder verhogen.
Verdeling van werkgebieden volgens STIPEL
De werkzaamheden van een elektrotechnicus worden door Stipel onderverdeeld in vier werkgebieden. Bij deze indeling wordt rekening gehouden met de risico’s en gevaren die samenhangen met de complexiteit van de installatie en de aanwezige stroom en spanning. De werkgebieden zijn als volgt gedefinieerd:
W*: Laagspanningsinstallaties met beperkte stroom en spanning
W**: Laagspanningsinstallaties
W***: Laagspanningsinstallaties en hoogspannings-eindgebruikers zonder distributie
W****: Laagspanningsinstallaties en hoogspanningsinstallaties inclusief distributie
Deze indeling, met sterren, helpt bij het waarborgen van de veiligheid en zorgt ervoor dat elektrotechnici beschikken over de juiste kwalificaties om op specifieke installaties te werken. Kies je voor het NEN 3140 Stipel-examen en behaal je deze, dan weten werkgevers zeker dat jouw kennis en vaardigheden op het gebied van veilig werken met laag- hoogspanning aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.
Niet alleen de lat op het gebied van kennis ligt hoger. Reguliere NEN 3140-examens bevatten vaak alleen een theoretisch examen. Voor het bepalen van een Stipel-examen is een praktijkexamen verplicht. Heb je een Stipel NEN 3140-certificaat, dan weten werkgevers niet alleen zeker dat je de benodigde kennis hebt om veilig te werken, maar ook dat je deze kennis in de praktijk kunt toepassen.
Over de Stipel NEN 3140-examens
De examens bestaan uit zowel een theoretisch examen als een praktijkexamen. Het theoretische examen kun je, net zoals bij de reguliere examens NEN 3140 VOP en NEN 3140 VP, plannen op een van de 60+ examenlocaties van PBNA. Het praktijkexamen vindt plaats in Ede. Slaag je voor beide examens, dan ontvang je het Stipel NEN 3140-certificaat.
Al een Stipel-certificaat behaald?
Als je al een Stipel-certificaat hebt dat minder dan 5 jaar oud is, kun je zonder basistoets overstappen naar het nieuwe profiel via hercertificering. Oudere certificaten vereisen een volledig nieuw examen. Het profiel VOP vervalt, waardoor je mogelijk moet overstappen naar een ander profiel. Controleer je certificaat en neem gerust contact met ons op wanneer je vragen hebt.