koeltechniek 1920 600

STEK-certificaat

Meld je aan voor het examen

Aanmelden

Over het STEK-certificaat

Voor 2010 was het STEK-certificaat de standaardcertificering in Nederland voor monteurs en installateurs die werkten met koeltechnieken, zoals gebruikt in airco’s. In 2010 is de Europese F-gassenverordening ingevoerd en moeten monteurs en installateurs die werken met koeltechnieken een F-gassencertificaat behalen. Het F-gassencertificaat heeft het STEK-certificaat vervangen.

STEK-monteurs en -installateurs konden in de periode na de invoering van het F-gassencertificaat hun STEK-certificaat omruilen voor een F-gassencertificaat. Het STEK-certificaat werd erkend onder de EU-verordening.

STEK-certificaat en F-gassen

De betekenis van STEK is ‘Stichting Emissiepreventie Koudetechniek’ en staat voor de stichting die in 1992 is opgericht. De stichting richt zich op de koeltechnische sector binnen de Nederlandse markt. Voor de invoering van de F-gassenverordening, was STEK de organisatie voor certificeringen binnen deze sector.

Inmiddels bestaan de STEK-certificaten niet meer. Deze certificaten waren 5 jaar gelding en alle STEK-certificaten zijn inmiddels verlopen. Personen die een STEK-certificaat willen halen en werken met koudemiddelen, hebben nu een F-gassencertificaat nodig in plaats van een STEK-certificaat.

De stichting STEK bestaat nog wel en is naast PBNA een examenbureau dat F-gassenexamens afneemt.

PBNA en STEK

STEK is van oudsher de Nederlandse organisatie die zich richt op de koeltechniek- en airconditioningbranche. Omdat STEK zo verweven is met koeltechniek, spreekt men vaak nog steeds over ‘het halen van je STEK-certificaat of STEK-diploma’. STEK-certificaten bestaan niet meer, maar je kunt bij STEK wel je F-gassencertificaat behalen, net als bij PBNA. Bij beide bureaus behaal je het F-gassencertificaat volgens de BRL 200-richtlijnen voor persoonscertificering F-gassen.

Het maakt niet uit of je het F-gassenexamen doet bij STEK of bij PBNA. Je legt maakt het examen volgens de richtlijnen van de BRL 200, bovendien zijn zowel STEK als PBNA erkende examenbureaus.

Er zijn wel verschillen in hoe PBNA en STEK de examens afnemen. Als je kiest voor het doen van het examen via STEK, leg je doorgaans op dezelfde dag zowel je theorie- als praktijkexamen af. br />

Bij PBNA leg je op verschillende momenten je theorie- en praktijkexamen af, wat enkele voordelen heeft:

✔ Je kunt je volledig focussen op het theorie- of praktijkexamen
✔ Je kunt het theorie-examen plannen op een van de 60+ locaties in Nederland
✔ Haal je het theorie-examen niet? Dan kun je al heel snel weer herkansen en hoef je niet te wachten op een nieuw geplande praktijkdag. Het gemiddelde slagingspercentage voor een examen ligt rond de 79%.

F-gassen categorie 1 en 2

STEK-examens zijn vervangen door F-gassen-examens categorie 1 en 2. Er bestaan ook categorieën 3 en 4, maar deze zijn minder gebruikelijk voor monteurs en installateurs die werken met stationaire koelsystemen.

Het voornaamste verschil tussen F-gassen categorie 1 en categorie 2, zit in de werkzaamheden die je mag uitvoeren met het behaalde certificaat. Met een F-gassen categorie 1-certificaat mag je koelsystemen openen, F-gassen terugwinnen en werken met meer dan 3 kilo koudemiddel.

Met een F-gassen categorie 2-certificaat mag je werkzaamheden uitvoeren aan installaties met minder dan 3 kilo koudemiddel en mag het koelcircuit niet worden geopend. Voor de meeste monteurs is dit voldoende voor basisonderhoud en service. Je mag je de meeste werkzaamheden aan gebruikelijke installaties in woningen uitvoeren.

Direct inschrijven voor het examen F-gassen categorie 1

Inschrijven

Direct inschrijven voor het examen F-gassen categorie 2

Inschrijven

Actuele planning

Wil jij weten of er op dit moment nog plek is op de examendatum en locatie van jouw voorkeur? Klik dan op onderstaande link voor de actuele planning: 

Bekijk planning

Meer over F-gassen

Waarom examen F-gassen bij PBNA

 

✓ PBNA is erkend examenbureau voor F-gassenexamens

PBNA is een door Rijkswaterstaat erkend examenbureau voor het afnemen van F-gassenexamens en het verstrekken van persoonscertificaten conform de BRL 200. De BRL 200 is de Nederlandse beoordelingsrichtlijn die de eisen vastlegt waaraan examenkandidaten moeten voldoen voor het behalen van het certificaat F-gassen voor personen.

✓ Het examen maken op jouw opleidingslocatie

PBNA werkt samen met verschillende opleidingsinstituten. Volg je een opleiding bij een van de volgende opleiders, dan vindt het examen plaats op jouw opleidingslocatie. Voor jou als examenkandidaat is dat extra prettig, omdat je dan jouw examen kunt doen met de opstellingen waarmee je ook hebt geoefend.

• TechTec in Almere
• Installatiewerk Roermond
• Installatiewerk Amsterdam
• ROVC Technische opleidingen in Ede

Ook als je een opleiding F-gassen bij een ander opleidingsinstituut hebt gevolgd, kun je je examen boeken bij PBNA.

✓ Apart theorie- en praktijkexamen

De F-gassenexamens bestaan uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Jij kunt het theorie-examen bij PBNA op een zelfgekozen locatie en tijd uitvoeren. Zo hoef je op de dag van het praktijkexamen alleen op het praktijkgedeelte te focussen. Bovendien kun je makkelijk een herexamen inplannen als je niet in één keer slaagt.